• Personenauto + aanhangwagen

In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken.

Rijbewijs BE

Wie bijvoorbeeld met een hele zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wil gaan rijden, moet het rijbewijs BE hebben. Hieronder staan alle bevoegdheden beschreven.

In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie van een personenauto met aanhangwagen niet over het juiste rijbewijs beschikken.

Rijbewijs BE

Wie bijvoorbeeld met een zware caravan, een paardentrailer of een boottrailer wil gaan rijden, kan het rijbewijs BE nodig hebben. 

Aanmelden

12 + 7 =

Nieuwe rijbewijsregels sinds 2013

Met het rijbewijs B mag u een motorrijtuig besturen van maximaal 3500 kg met een aanhangwagen of oplegger tot 750 kg. Het is met het rijbewijs B ook mogelijk om een aanghangwagen of oplegger besturen van meer dan 750 kg, het gewicht van beide voertuigen mag dan alleen niet meer zijn dan 3500 kg. De aanhangwagen of oplegger mag wel meer wegen dan de ledige massa van de trekkende auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.Met het rijbewijs BE mag het gewicht van de aanhangwagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor opleggers of middenasaanhangwagens is hierop wel een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig.

Huidige situatie

Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen die inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan 750 kilo.

Is de aanhangwagen zwaarder dan 750 kilo, dan hoeft dat nog geen probleem te zijn. Zolang de toegestane maximum massa van de totale combinatie niet meer bedraagt dan 3500 kilo.

Rijbewijs BE


Met rijbewijs BE mag de maximaal toelaatbare massa van de totale combinatie meer bedragen dan 3500 kilo. Er geldt wel een maximummassa van 7000 kilo. 

Wil je een combinatie samenstellen die boven dit gewicht komt, dan moet je een C1-E rijbewijs hebben.

 

Werkwijze praktijkexamen

Tijdens het examen komen de volgende onderwerpen aan de orde:

5

Theoretische vragen over de papieren van auto + middenasaanhangwagen

5

Aankoppelen en controle van het voertuig

5

Rijden met bijzondere verrichtingen

5

De instructeur gaat mee en zit bij je in de auto

5

De examinator zegt welke route je moet rijden

5

Nabespreking door de examinator

Het praktijkexamen duurt 55 minuten, waarvan je 40 minuten daadwerkelijk rijdt.

dagopleiding

Een dagopleiding BE begint om 7.45, aan het einde van de dag vindt het praktijkexamen plaats.

Losse lessen

Losse lessen zijn ook mogelijk, de lessen plannen we in overleg met de kandidaat.

opfrislessen

Ook is het mogelijk om opfrislessen te nemen, eventueel met uw eigen combinatie.

3

Regel voor het aanmelden van de opleiding de Gezondheidsverklaring en machtiging op mijn.cbr.nl

Let op: voor het regelen van de gezondheidsverklaring is een DigiD code met sms- of DigiD app verificatie nodig. Klik hier voor meer informatie over verificatie via sms. Je rekent af met iDeal. Kies als rijbewijscategorie Aanhangwagen achter auto.

Nog even wat tips:

1. Zonder rijbewijs BE loop je het risico dat je bij een politiecontrole de aanhangwagen moet laten staan en een proces verbaal krijgt. Deze zijn veelal niet mals! Na een ongeval kan de verzekering heel erg moeilijk gaan doen omdat je zonder geldig rijbewijs rijdt.

2. Als op het (wat oudere) kentekenbewijs niet de maximum massa aanhangwagen is vermeld, moet je een los aanvullingsblad bij het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer te Veendam) aanvragen. Hiermee voorkom je problemen bij een (grens-)controle.

3. Ga je met de aanhangwagen naar het buitenland? Geef dit dan door aan je verzekering. Op de groene kaart komt dan de code F te staan. Pas dan is de aanhangwagen ook in het buitenland WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd.

Contact

(058) 288 00 04

Stel telefonisch je vraag

Stuur ons een e-mail

Wij antwoorden binnen 2 uur

Whatsapp ons je vraag

ma t/m vrij 8:00-18:00

Let’s get social!

Let’s get social!