• Motor (A)

Onze motorrijlessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs! Je krijgt desgewenst een vaste instructeur toegewezen. Met de baliemedewerkers spreek je de voor jou meest geschikte lestijden af.
In overleg met je instructeur worden het aantal te volgen lessen afgesproken en het moment waarop je examen gaat doen.
Onze motorrijlessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs! Je krijgt desgewenst een vaste instructeur toegewezen. Met de baliemedewerkers spreek je de voor jou meest geschikte lestijden af.
In overleg met je instructeur worden het aantal te volgen lessen afgesproken en het moment waarop je examen gaat doen.
Aanmelden
Lichte of zware motor
Vanaf 2013 gelden er nieuwe regels. Het motorrijbewijs kent straks 3 categorieën. Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en rijervaring.
A1: Dit is de lichtste motor. Vanaf 18 jaar mag je hiervoor examen doen (vanaf 17 jaar praktijkles). Je moet dan zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit een onderdeel voertuigbeheersing en een onderdeel verkeersdeelneming.
A2: Dit is voor de middelzware motor. Vanaf 20 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen.
A80: Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A. Voor de AVD lessen moet je beschikken over een geldig theoriecertificaat (anders dan bij de andere categorieën is een B-rijbewijs niet voldoende).
Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.
De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.
Deze regelgeving is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielige motor met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden.
A: Is voor de zware motor. Vanaf 22 jaar mag je hiervoor praktijkexamen doen mits je minstens 2 jaar rijbewijs A2 hebt. Heb je geen rijbewijs A2? Dan moet je minstens 24 jaar zijn. Je moet dan een theorie- en praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestaat in dat geval uit een examen voertuigbeheersing en een examen verkeersdeelneming.
Voertuigen per rijbewijscategorie
A1:
• Motorrijwielen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0.1 kW per kg.
- Motorrijwielen met een volledig elektrische aandrijving met een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0.1 kW per kg.
- Gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.
A2: Motorrijwielen met een maximumvermogen van 35 kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,2 kW per kg, die niet zijn afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.
A80: Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
• Motor van de categorie A1
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
• Motor van de categorie A2
• Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
A: Motorrijwielen met onbeperkt vermogen en gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW.Â
Theorie-examen
Iedere motorleerling moet op de examendag voertuigbeheersing en het theoriecertificaat in bezit hebben, tenzij je in bezit bent van het autorijbewijs. Je kunt dus beginnen eerst beginnen met een aantal praktijklessen voordat je het theoriecertificaat in bezit hebt. Bedenk hierbij wel dat de theorie een zeer goede aanvulling kan zijn op je praktijklessen.
Reguliere opleiding
Deze opleiding zal altijd blijven bestaan en populair blijven om de voordelen. Je plant in overleg met je instructeur of baliemedewerker de lessen per week vooruit. Je lest op tijden en dagen dat je beschikbaar bent (eventueel op zaterdag en in de avonduren).
Compacte opleiding
Het kenmerk voor deze opleiding is vooral kort en intensief. Direct na de intakeles wordt in overleg de complete opleiding geboekt. Dat wil zeggen; het aantal lessen en de examendata wordt bekend gemaakt. Natuurlijk bepaal je zelf de snelheid van de opleiding. 
Deze opleiding is intensief en daarom niet voor iedere leerling de juiste weg voor het motorrijbewijs. 
Na een intakeles is het mogelijk een aanvangsniveau en leersnelheid vast te stellen. 

De rijopleiding voor de motor (categorie A) bestaat uit 3 modules:
Theorie
Voertuigbeheersing (AVB)
Verkeersdeelneming (AVD)
Promotiefilm B. Knol – Motor (A)
Voertuigbeheersing
(AVB) 
Voertuigbeheersing bestaat uit 12 oefeningen, waarvan je er 7 moet kunnen uitvoeren tijdens het examen. De 12 oefeningen zijn verdeeld in 4 clusters:
Lopen met de motor
Verrichtingen bij lage snelheid
Verrichtingen bij hogere snelheid
Remoefeningen
Verkeersdeelneming (AVD)
Om het examen verkeersdeelneming te mogen uitvoeren dien je te beschikken over een geldig theoriecertificaat, geldige legitimatie, een oproepkaart, een uitslagformulier van het examen voertuigbeheersing en de gezondheidsverklaring* moet geregeld zijn.
(Kandidaten zonder autorijbewijs dienen een theoriecertificaat te bezitten voor het examen voertuigbeheersing en de verkeerslessen).
Maatwerk
Een goede en prettige motoropleiding begint altijd met de juiste keuze in de verschillende opleidingen. Wij willen jou, zoveel als mogelijk, helpen om hierin de juiste keuze te maken.
Om te weten welke opleiding het beste bij je past kun je eerst een intakeles plannen. Zo zijn wij in staat een goed advies te geven over het te volgen aantal lessen, alsmede de keuze voor de soort opleiding. Zo zijn wij in staat elke individuele leerling een op hem of haar toegesneden motoropleiding aan te bieden.

Beschermende motorkleding beschikbaar
Op een motor moet je kleding dragen die je goed beschermd tegen kou, regen en zelfs een eventuele valpartij. Je hoeft bij ons niet zelf voor beschermende motorkleding en een motorhelm te zorgen, maar dit mag natuurlijk wel. Bij ons kun je kleding gratis lenen! Wij hebben allerlei maten beschermende motorkleding, helmen, handschoenen, motorlaarzen, warmtekleding en regenkleding. Het is belangrijk dat je jezelf op de motor lekker voelt.
Contact

(058) 288 00 04
Stel telefonisch je vraag
Stuur ons een e-mail
Wij antwoorden binnen 2 uur

Whatsapp ons je vraag
ma t/m vrij 8:00-18:00
Let’s get social!