Eindelijk is het zover! Rijbewijs op je 17e

Het voorstel om autorijlessen vanaf 16,5 jaar te mogen nemen, en vanaf je zeventiende verjaardag af te mogen rijden voor het rijbewijs B is er eindelijk door.
Het voorstel dateert al uit 2008. Vervolgens werd het een aantal keer uitgesteld. De prognose was omstreeks de zomer van 2011. Dit is helaas niet gehaald, maar in november gaat de proef dan echt starten.
De proef geldt overigens voor alle gecertificeerde rijscholen.
Het rijbewijs B dat je haalt is een gewoon geldig rijbewijs B en hoeft later NIET aangepast te worden.
Lees onderstaand wat er van je verlangd wordt tot je achttiende verjaardag.

Doel van het behalen van je rijbewijs op je 17e
Er is gekozen voor een model waarin het niet gaat om het opleiden, maar om het maken van ervaringskilometers door de aspirant bestuurder met een goedgekeurde begeleider. Je mag alleen onder begeleiding rijden ná het voltooien van je rij-opleiding en het behalen van je rijbewijs-B bij het CBR.

Eerst Theorie-examen, dan pas praktijk-examen
Vanaf de dag dat je 16 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-B, waarna de praktijklessen mogen beginnen als je geslaagd bent voor het theorie-examen. Vanaf de dag dat je 17 jaar bent geworden mag je examen afleggen voor je autorijbewijs.

Je definitieve rijbewijs-B voor de personenauto
Als je geslaagd bent voor je rij-examen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs. Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet. Eisen voor de begeleider(s) • Minimaal 5 jaar in bezit zijn van een personenauto rijbewijs • Minimaal 27 jaar oud • geen zware verkeersdelicten hebben begaan • nooit in een vorderingsprocedure terecht zijn gekomen • niet onder invloed zijn van drugs, alcohol of medicijnen • zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren Minderjarigheid van de bestuurder
Omdat de aspirant bestuurder nog minderjarig is, moet een schriftelijke verklaring van één van de ouders of wettelijk vertegenwoordiger overlegd worden.
De minderjarige bestuurder is echter wel juridisch bestuurder, zodat hij of zij wel verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig, bij deelname aan het verkeer.

Sanctie – Rijden zonder begeleider
Rijdt de 17-jarige zonder begeleider, dan volgt hier een sanctie op door ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen.
Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, ná het bereiken van de dag dat je 18 jaar geworden bent. De aspirant bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) Kijk voor meer informatie op http://www.2todrive.nl